onsdag 25 september 2013

Arbetsmiljöverket inspekterar skolornas ”buller” – men missar de ljudmiljön?

Äntligen ska Arbetsmiljöverket ta krafttag när det gäller skolans arbetsmiljö. I en flerårig satsning ska hela 30 procent av landets skolor inspekteras.
Bra, tycker vi i HRF, men befarar samtidigt att ljudmiljön inte ska få den plats i inspektionerna som den förtjänar.

Att buller ska ingå i inspektionen, det står redan klart. Men vilket buller avses? Är det utifrån gamla tiders problemformulering där det bara handlar om att hålla decibeltalen under en viss nivå för att undvika hörselskador? Eller har verket tagit till sig ett modernare synsätt, som lägger stor vikt vid goda akustiska förhållanden som gör det lätt att uppfatta tal och koncentrera sig?

Ett är säkert, ljudmiljön i skolan är ett stort problem. Många är de elever och lärare som kan vittna om hur den som vill höras måste höja rösten – vilket leder till ännu sämre ljudmiljö, oro i klassen och koncentrationssvårigheter. Hela 57 procent av lärarna har svårt att höra vad eleverna säger i klassrummet, enligt en undersökning som HRF låtit göra ("Kakofonien", 2010).

Den dåliga ljudmiljön i skolan drabbar elever och lärare med nedsatt hörsel hårt, men särskilt utsatta är även barn med dyslexi, adhd eller som har ett annat modersmål än svenska. Och självklart får det negativa följder också för alla andra lärare och elever, till exempel genom trötthet, stress, koncentrationsproblem och sämre förutsättningar för inlärning.

Kommer Arbetsmiljöverkets inspektörer att ha dessa viktiga frågor med sig när de kommer till en skola? HRF har nyligen skrivit till verkets generaldirektör Mikael Sjöberg för att få klart besked. I brevet påpekar vi att den utmärkelse för goda insatser i funktionshinderfrågor som Arbetsmiljöverket har fått från Handisam säkert var välförtjänt – men den förpliktigar också i det fortsatta arbetet.

1 kommentar:

  1. Ny studie om buller och livskvalitet hos yrkesverksamma hörselskadade i arbetslivet:

    http://informahealthcare.com/doi/abs/10.3109/14992027.2013.803611

    SvaraRadera