fredag 17 maj 2013

Bättre tolktjänst stärker yttrandefriheten

I dag säger vi grattis till våra norska vänner! Det är den 17 maj och hela Norge firar att det i dag är exakt 199 år sedan landet fick sin egen grundlag – en författning som bland annat säkrar rätten till yttrandefrihet.
En av de viktigaste förutsättningarna för reell yttrandefrihet är fungerande kommunikation. För döva och hörselskadade handlar det bland annat om tillgång till tolk.
Nyligen beslutade den norska regeringen att öka anslagen till skrivtolkning, teckenspråkstolkning och dövblindtolkning, sedan det visat sig att tio procent av tolkbeställningarna avslagits på grund av resursbrist. Så får det inte vara, konstaterade ansvarig minister. Alla som behöver ska få tolk.

Även i Sverige är yttrandefriheten skyddad i grundlagen, och även i Sverige är tolktjänsten otillräcklig. Skillnaderna mellan olika delar av landet är stora, både när det gäller tillgång och kvalitet, och ansvaret är splittrat. Ändå har vi fått vänta länge på besked från den svenska regeringen om hur problemen ska åtgärdas.
För ett och ett halvt år sedan kom Tolktjänstutredningen (SOU 2011:83) med en rad positiva förslag, bland annat om en gemensam huvudman för tolktjänsten och en försöksverksamhet med fri tillgång till tolktjänst. Men det blev ingen remiss, till hörsel- och dövorganisationernas besvikelse. Istället håller Socialdepartementet nu på med att ta fram en departementspromemoria med ”kostnadsneutrala” förslag till en framtida samordnad tolktjänst. Budskapet är tydligt: Gärna tolkning, men den får inte kosta mer än i dag.

Den 17 maj nästa år, när Norges grundlag fyller 200 år, väntas det norska stortinget besluta om att stärka grundlagen när det gäller mänskliga rättigheter – bland annat överväger man att grundlagsfästa rätten att inte bli diskriminerad på grund av funktionsnedsättning.
Frågan är var Sverige befinner sig då, om ett år. Kommer det att finnas beslut om en förbättrad tolktjänst? Och kommer det äntligen att finnas lagstiftning som klassar bristande tillgänglighet som diskriminering?
Det vore sannerligen något att fira.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar