onsdag 22 maj 2013

”Behåll hörapparaterna på”, sa regissören

Brian Kerwin i sin roll som alkoholiserad före detta
astronaut i polisserien "Blue Bloods", säsong 3.
Det finns över 420 000 hörapparatanvändare bara i Sverige, inom nära nog alla yrkesgrupper, i alla delar av samhället. Ändå tillhör det ovanligheterna att rollfigurer i filmer och tv-draman bär hörapparater. Och skulle det förekomma är hörselskadan och hörapparaten nästan alltid ett uttalat inslag i handlingen, inte en naturlig del som inte måste förklaras.
Därför är det inte så konstigt att hörselskadade i USA hajade till för några veckor sedan när en av karaktärerna i polisserien ”Blue Bloods” med Tom Selleck (går just nu i repris på TV4) hade hörapparater, utan att det hade något särskilt med handlingen att göra.
Det var skådespelaren Brian Kerwin som bar sina egna hörapparater i avsnittet. Han har haft hörapparater sedan 2007 och i alla roller han har gjort sedan dess har regissörerna bett honom ta av apparaterna innan tagning.
Men inte den här gången. Trots att hörapparater inte nämndes i manus utbrast regissören Dave Barrett: “I love them! Wear ‘em. They make you look human!” (”Jag älskar dem! Ha dem på. De får dig att se mänsklig ut!”).
Att vi så sällan ser hörapparater i film och tv speglar de attityder som genomsyrar hela samhället, och som innebär att såväl hörselnedsättning som hörapparater osynliggörs.
Sådana attityder finns även bland hörselskadade själva. En undersökning från HRF visade att två av tre som visste att de hade en hörselskada inte hade haft kontakt med hörselvården. Cirka 45 procent av dem hade gått och hört dåligt i över tio år utan att söka hjälp.
Att skaffa hörapparater är uppenbarligen ett svårt beslut för många, förenat med olika negativa känslor – tills de äntligen tar steget och upptäcker att apparaterna innebär ett stort lyft för livskvaliteten.
Därför är det viktigt att vi får se fler hörapparater och andra hjälpmedel skymta förbi i tv-rutan och på bio, som en naturlig detalj i deckare, ungdomsserier, actionfilmer och romcoms – i såväl ”Borgen” och ”Beck” som i påkostade Hollywoodrullar med Roberts, Cruise, DiCaprio eller Kidman. Avdramatiserat. Enkelt. Självklart.
Det lär inte lösa attitydproblemen över en natt. Men det vore en bra början.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar