onsdag 15 maj 2013

Ikväll befrias samtalet på New Yorks restauranger

I kväll, den 15 maj, låter det lite annorlunda i New York – åtminstone på sina håll. ”The lullaby of Broadway” lär nog vara precis lika högljudd som annars, men på några välkända restauranger blir atmosfären lite annorlunda – den blir samtalsvänlig!
Det är Hearing Health Foundation som vill uppmärksamma att god ljudmiljö är viktigt för alla restauranggäster - inte minst för oss hörselskadade. Satsningen gör de i samarbete med en rad kända New York-restauranger, som denna dag försöker uppnå en lugnare miljö, bland annat genom att dämpa bakgrundsmusik, klirr och skrammel. De kallar kampanjen "Turn Down The Volume".
Visst krävs det ofta mer än så för att skapa bra ljudmiljö, framför allt olika akustikåtgärder. Men ett initiativ som detta är ändå en nyttig och viktig markering, som kan ge ringar på vattnet. New York gick före när det gäller rökfritt på krogen, och visade vägen för Sverige och andra länder. Vågar vi hoppas att det är ljudmiljöns tur nu - och att svenska restauranger följer efter?

Att restauranger skulle tjäna på att förbättra ljudmiljön – varje dag! – det råder det ingen tvekan om. Ljudmiljön har nämligen inte bara stor betydelse för smakupplevelsen. Ljudmiljön kan också avskräcka respektive locka gäster, visar HRFs undersökningar om ljudmiljö (”Kakofonien”, HRF 2010):
  • Varannan person undviker caféer/restauranger där de vet att ljudmiljön är dålig.
  • En av tre har lämnat caféer/restauranger på grund av dålig ljudmiljö.
  • Hela 64 procent skulle alltid/ofta välja en restaurang, café eller liknande som profilerar sig med samtalsvänlig ljudmiljö framför andra alternativ.
Alltså: Att investera i bra ljudmiljö och befria samtalet på restauranger och caféer är inte bara schysst mot gästerna. Det är lönsamt också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar